Fireball

 

 

Een Fireball is een tweemans zwaardboot, internationaal erkend door ISAF.  De eerste Fireball werd in 1962 door Peter Milne in Engeland ontworpen.  Vroeger werden Fireballs meestal in hout gebouwd, soms zefs in zelfbouw.  Tegenwoordig gebeurt dat bijna niet meer.  De nieuwere boten zijn meestal in composiet materialen (kevlar-epoxy sandwich panelen) gemaakt.  Ondertussen zijn er al meer dan 15.100 Fireballs gemaakt.  Omdat een Fireball steeds wordt gebouwd volgens strikte klasse-voorwaarden behouden ze bovendien erg goed hun waarde.

 

Iedereen kan met een Fireball varen.  Deze sportieve tweemans boot wordt ook dikwijls door gemengde bemanningen bevaren, zelfs op internationale wedstrijden. Het ideale gewicht van de bemanning ligt tussen 120kg en 170kg.

Er zit heel wat power in deze slanke en elegante romp, maar mits de goede trim is een Fireball nooit echt "over-powerd".  Door zijn licht gewicht en zijn vele trimmogelijkheden springt een Fireball erg snel aan maar blijft de boot toch erg handelbaar, zowel op binnenwater als op zee

 

Test van een Fireball verschenen in Yachts & Yachting (engelstalig)

 

 

fire_sketch_tr.gif

 

Afmetingen:                                                  4,93m x 1,37m

 

Gewicht van de lege romp:                        79,4 kg

Vaarklaar overall gewicht:                          103 kg

 

Zeiloppervlak grootzeil en fok:                  11,43mē

Zeiloppervlak spinakker:                            13,01mē